MEGOLDÁSAINK

Az itt megjelenített megoldások példaként értelmezendők. Minden ügyfelünk egyedi igényekkel és szervezeti felépítéssel rendelkezik, ezért a megoldások is egyediek. Ismerjen meg minket, majd kérjen tőlünk személyre és szervezetre szabott ajánlatot!

konfliktuskezelés, változási helyzetek, burn out, vezetőképzés

SZERVEZETI ÚJRATÖLTÉS

Romló teljesítmény, intrika, folyamatos eszkaláció, akadozó projektek, fásult megbeszélések, felelősség elhárítása… Ezek a romboló szervezeti energiák jelei.

Bármely szervezet markáns ismertetője a belőle sugárzó energia szintje. Energikus munkahelyre belépve érezni a lüktetést, a dinamizmust. Az emberek nyitottan néznek a belépőre vagy elmélyülten dolgoznak. Láthatóan élvezik munkájukat. Az egymással való viselkedés fesztelen, az odafigyelés együtt jár a másik megbecsülésével, a szempontjainak megértésével. Céltudatosak, felelősségvállalóak, gondolkodóak, együttműködőek, ugyanakkor felvállalják a konfliktusokat is. A vezetők értékorientáltak, kemény döntéseknél is segítenek megőrizni az érintettek méltóságát.

Ezek a szervezetek képesek reagálni az új helyzetekre, ahol a feszültséget az emberek nem egymáson (vagy a vevőn) töltik ki, hanem összefognak a jó megoldásokért.

De mi történik, ha a szervezet elveszíti ezt az energiát?

Elkezdődik az egymásra mutogatás, a pozícióharc, klikkesedés demoralizáló időszaka. Mivel a változásokhoz új energiákra lenne szükség, egy ördögi spirálba kerülhetnek az érintettek. Az eredménytelen változásoknak sokszor áldozatául esnek a korábban elkötelezett vezetők és a kulcsemberek; megszűnik a munkatársak tenni akarása és így egyre távolabb kerül a piaci siker is.

A szervezeti újratöltés programunk segítségével az Önök cége az energiák újratöltéséhez és megtartásához, a szervezeti stresszfaktorok megismerésével és kezelésével is támogatást nyújt munkatársainak.
Ismerje meg a 3 lépést, amelyekkel már akár 3 hét alatt markáns változásokat érhet el teljes szervezeti szinten!

 1. Felmérés: Kérdőívvel (online vagy papíralapú) + célzott interjúkkal (személyes vagy csoportos) + szükség esetén szervezeti adatok elemzésével (pl. hiányzások). Eredménye a vezetés által kevésbé látható tünetek és a mögöttes okok feltárása. Láthatóvá válik, melyek azok a szervezeti struktúrák, viselkedési szokások vagy dolgozói juttatások, melyek segítik a munkatársak motivációját és elősegítik a dolgozók pszichés jóllétét.
 2. Értékelés: Ennek az eredményeit egyeztetjük a vezetéssel, és javaslatot teszünk a további lépésekre. A vezetők felelősen tudnak dönteni a változásokról üzleti, a dolgozói jóllét és a szervezeti hatékonyság szempontjai alapján. Sokszor már ekkor találnak gyors és hatékony javítási lehetőségeket (pl. bizonyos területek közötti hatáskör tisztázása; munkakörülmények átalakítása).
  A felmérés mélységétől függően az időszükséglet: 2-6 hét. *

*A legátfogóbb vizsgálati módszer a pszicho-szociális kockázatfelmérés. Ez a munkatársak stressz szintjét és egészség magatartását vizsgálja, majd az eredményeket beépíti egy teljes körű támogatási programba. A felmérés elvégzése 2008. január 1-je óta törvényi kötelezettsége a munkáltatóknak. A felmérés A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 54. § (1) bekezdés d) pontjában előírt kötelezettséget teljesíti és alapot nyújt az újratöltési stratégiák kialakításához.

A Szervezeti Energia Audit eredményeit felhasználva kerül sor a szervezet újratöltésére. Tapasztalatunk szerint fontos, hogy a programok azonnali feltöltődésre is adjanak lehetőséget és ezzel is segítsék a mélyebb, hosszabb távú változások elindítását.

  Az újratöltés programok a célcsoport céljaitól és igényeitől függően lehetnek többfélék:

 • Energiamenedzsment tréningek vagy szemináriumok
 • Vezetőknek szóló szervezeti-vezetői energiaprogramok, sokszor változásmenedzsment, önismereti vagy leadership témákkal kombinálva
 • Csapat energizáló programok: töltődés közös programokkal a zenéléstől az outdoor élményekig
 • Speciális programok : kiégés kezelés, energia coaching, relaxációs csoportok, életmód-változást segítő csoportok (testsúly-kontroll, dohányzás-leszoktató stb.)
 • Strukturális és együttműködési változásokat elindító programok (pl. hatáskörtisztázás, bizalom újraépítése, közös jövőkép kialakítása és elindítása)

Az első feltöltés energiáit a rendszerszintű változások kialakítására használjuk. Ezek sokszor kulturális szokásokat vagy szervezeti struktúrákat is érintő vállalati programok.

 • Szervezeti energiatrénerek, facilitátorok kiképzése: akik képesek továbbvinni, gondozni az egyes energiaterületeket
 • „Enegiabajnokok” (munkatársak-csoportok) működésének megerősítése
 • Sokszor a munkavállalóknak nyújtott béren kívüli juttatások (cafetéria, közös programok, vállalati események) átalakítása
 • Alulról jövő kezdeményezések és stratégiai projektek támogatása
  A programok jelentős részét a szervezet saját erejéből hajtja végre, és utána önállóan működteti.

VEZETŐI PROGRAMOK

A jó vezető képes megsokszorozni a csapata energiáit. Több, mint 50 cég vezetői – főleg pénzügyi, informatikai és FMCG területről - tanulták meg programjainkon, a személyes és vezetői energizálás eszközeit. Több cégben a vezetői alapprogram része lett.

A vezetőknek az egyre összetettebb üzleti-szervezeti környezetben kell megtalálniuk az együttműködést más vezetőkkel; országokkal, virtuális teamekkel, gyorsan változó felső szintű elvárásokkal. Új és közös vezetői eszköztár kell az energiák mozgósítására.
Céges programunkon az Önök vezetői csapata együtt tanulja meg, hogyan tudja önmagát és embereit lendületbe hozni, energiáikat megújítani. A cég vezetői közösen találják meg a szervezethez leginkább illeszkedő legjobb gyakorlatokat, hogy a program után összehangoltan tudják bevezetni a tanultakat. Ez megsokszorozza a hatást!

  A munkatársak

 • azt fogják érezni, hogy a vezetők ott vannak velük akkor is, amikor nehéz helyzetben, változások közepette kell teljesíteniük és kitartaniuk.
 • érezni fogják, hogy emberként vannak kezelve.
 • tudni és hinni fogják, hogy van értelme a munkájuknak.
  A vezetők pedig egymást is segítve kezelni tudják az elvárásokból fakadó stresszt, megelőzik a túlhajszoltságot vagy éppen a kiégést.

Igen, a szervezeti energiák kulcsszereplője a vezetői energia - erősítse meg az ehhez szükséges vezetői és személyes készségeit!.

Tréningjeinket 5-20 fős belső céges vezetői programként ajánljuk, közös gondolkodásra ösztönző és együttműködés-fejlesztő hatása miatt is. A téma egyre több helyen a vezetői alapképzések részét is képezi.

  Kiemelten ajánljuk

 • középvezetőknek
 • változások és projektek vezetőinek
 • SSC/BSC szervezetek, IT cégek teamleadereinek és menedzsereinek
 • stratégiai vezetőknek

Programunkon az Energiamenedzsment nemzetközi szakirodalmon és kutatásokon alapulnak kiegészítve saját kutatásaink tapasztalatival és a magyar szervezetekben szükséges speciális ismeretekkel.

 • Személyes energiaaudit: hol veszítek, és honnan nyerek energiát?
 • Vezetői és szervezeti energiaszint/stressztükör – nemzetközi és magyar kutatások alapján
 • Személyhez és az élethelyzetéhez illő gyakorlatias eszközök, módszerek, amelyeket akár másnaptól be tud építeni a mindennapjaiba
 • Időrablók, energiavámpírok, saját és másokból fakadó energiaveszteségek felismerése és kezelése
 • A saját ritmusunk tudatos kezelése: csúcsteljesítő állapotba hozás és hatékony feltöltődés technikái. Időszervezés, munkavégzési stílus, napközbeni koncentrációs és relaxációs gyakorlatok
 • A csapat energizálása / tipikus stresszforrások kezelése
 • Agresszív érzelmek kezelése, félelmeink feloldása, tartós konfliktusok kezelése, a pozitív érzések megerősítésének lehetőségei személyes és csoportszinten

A személyes- és vezetői energiamenedzsment eszköztárát többféle módon vezetik be ügyfeleink:

Teljes verzió: 2-3 napos intenzív tréning és 3 x 2 óra változáskövető workshop. A követésen a változásokat erősítjük meg; további eszközöket kapnak; szervezeti és személyes „projekteket” viszik tovább. A program részletes szakmai tartalmát és vezetői csapatok számára testreszabott ajánlatunkat kérje ITT

  Alternatívák:

 • 2 nap bentlakással
 • 1 nap + 3 x 2 óra követés
 • szemináriumi jelleggel 6 x 2 óra

ENERGIA-COACHING

Az Energia-coaching a vezetők fokozottan energiaigényes vagy már energiahiányos helyzeteire koncentrál.

Tudatosítja, ezáltal megelőzi vagy kezeli azokat a helyzeteket, amelyek akár a vezető kiégéséhez-elveszítéséhez is elvezethetnek. A szokásos coach technikák mellett ezért az Energia-coaching alatt energiát nyújtunk, és testreszabott energizáló szokásokat és rutinokat alakítunk ki.

Időtartam: 3-7 alkalom x 1,5 óra, 1-3 hetes gyakorisággal

A céges mindennapok szinte automatikusan komoly feszültségeket terhelnek a felelősségteljes vezetőkre. Ez különösen komolyan érintheti azokat a vezetőket, akik e közben számos területen a legjobban teljesítenek, vagy a szervezeti változások sűrűjében vannak. Kritikus időszak, amikor jelentős változások-átrendeződések történnek, jellemzően nagyon feszes időrenddel kombináltan.
A vezetőknél a stressz, a túlterheltség hatása több formában is visszaköszön.
Ilyenkor
• állandósulhat az időzavar,
• a vezető nehezebben priorizál vagy delegál feladatokat,
• nehezen dönt,
• éjjel alvászavarokkal küszködik,
• magánéletében is „nehezen kapcsol le”,
• a szervezettel vagy csapatával érzett túlzott felelősségérzete vezetői ítélőképességét csökkenti.

Ez magánéletére is rányomhatja a bélyegét és máris készül az ördögi kör, amelyből kitörni nagyságrendekkel nehezebb, mint belekerülni.

Milyen eredményre számíthat?
A közös munka eredménye, hogy a vezető proaktív marad, megéli munkáját és magánéletét is, szemben azzal, mintha csak „kezelné” mint egy projektet. A túlélési zónából visszanavigálja magát az alkotó zónába, az üzleti és az ehhez szükséges személyes változásokat pedig alakítja, nem pedig elszenvedi.

Hogy a család ne legyen üzleti kérdés:
Végül, de nem utolsó sorban megemlítünk még egy jellemző - és szívünknek kedves - helyzetet, amikor az Energia-coaching nagyon hasznos lehet. Amikor egy vezető családjába úgy jövevény érkezik – igen, a gyermekáldásra gondolunk – a boldogság mellett sok esetben hirtelen megnehezül az addig megszokott ritmusban gördíteni az üzleti ügyeket. Az új élethez igazodó új szokások kialakításában a tudatosság óriási segítséget jelent! A tudatosan kialakított új családi ritmus, a hétköznapok stresszét „ez a mi közös új életünk” érzéssé alakítja át. Coachként, változásmenedzsment szakértőként és gyakorló anyaként szerzett tudásunkból merítsenek bátran!

- személyes energiatérkép felvétele
- vállalati környezet áttekintése, jellemző személyes energiaveszteségek feltárása
- személyes változási terültek pontos beazonosítása
- új szokások – rutinok kialakítása
- a rutinok megszilárdítása, utánkövetés
Időtartam:
Jellemzően 3-7 alkalom x 1,5 óra, 1-3 hetes gyakorisággal

Speciális ajánlatok

Work-Life Balance, Stresszkezelés, Időmenedzsment, Kiégés megelőzése, Energizáló csapatépítés – ha Önnek az Energiamenedzsment egy-egy részterületén van szüksége megoldásokra, nézzen körül itt!

Az elmúlt években több partnerünk szembesült azzal, hogy munkatársi elégedettségi felméréseiken a Work-Life Balance mutatók kritikus vagy ahhoz közelítő értékeket mutattak. Nemzetközi cégeknél sokszor ebben a nehéz helyzetben érzik magukat a magyar munkavállalók. Mi is állhat a háttérben?

Az egyensúly megtartása változó élethelyzetekben nem csak a munkáltatón múlik. A munkavállaló ambíciói, a felé irányuló elvárások pont ugyanúgy változhatnak, mint a családi és magánéleti kihívások. A karrier és az életszakaszok egyaránt változtatnak a prioritásokon. Gyakran azonban ezt a „mátrixot” nem látjuk át előre, vagy elmulasztjuk menedzselni. Ilyenkor a leggondosabb munkáltatónál is motivációs gondok, elégedetlen munkatársak jelennek meg. Miközben nem biztos, hogy a munkahelyi terhelés áll a problémák hátterében.
Ezen a helyzeten rövid idő alatt képes a WLB menedzsment ismeretével változtatni. A program azonnal, objektíven mérhető eredményt hoz a szervezet életében.

  A programot ajánljuk

 • 5-14 fős vezetői csoportoknak 1-2 napos tréningprogram keretében
 • jellemzően 2 napos program keretében minden, Energiamenedzsement szempontjából kritikus csoportoknak: középvezetés; sales, projektmunkások, tehetségprogramok résztvevői, szakmai kulcsemberek, változásban leterhelt csapatok, kiemelten leterhelt munkatársak, családi állapotukban megváltozott munkatársak

A stressz az üzleti élet velejárója. Fontos az ismerete, mert olyan, mint a tűz: hajtóerő is lehet a szervezetben, de pusztíthat is! Hogyan lehet ezt a tüzet a legjobban felhasználni?

A felkészült vezetőknek alapvető érdekük a stressz tudatos használata, hogy csapatukat mindig a megfelelő formában motiválhassák a legjobb eredmények érdekében. A stressz biológiai és pszichológia hatásának ismerete, és azok helyes szintre történő állítása döntő fontosságú tényezők. Az eredményeket növelő stressz és a romboló distressz közötti különbség nem csak a terhelések mértékétől, de azok fajtáitól is nagyban függ.
A programot vezetőknek vagy a témában érintett munkatársaknak ajánljuk 1 nap, vagy szemináriumi jelleggel 3-5 x 2 órás program keretében.

Az elmúlt években a hazai cégek közül egyre több esetben indítottak kiégés megelőző programokat, elsősorban több irányú terhelésnek kitett közép és felsővezetők számára. A tapasztalt vezető olyan érték a szervezet számára, akinek megóvása sokszorosan megtérülő befektetés bármelyik cég számára.
Új igényként a változásokban elfásult csapatok számára is ajánljuk programunkat, akár energizáló csapatépítéssel kombinálva.

A kiégés veszélye több tényező együttes hatására bármelyik, a munkáját lelkiismeretesen végző munkatársat utolérheti. A kiégés egy folyamat, aminek jeleit szervezeti és egyéni szinten is észlelni lehet és ekkor haladéktalanul kezelni szükséges. Mik ezek a jelek? Mikortól kell azokat komolyan venni? Mikor és milyen területeken kell haladéktalanul cselekedni, hogy a komoly károk megelőzhetőek legyenek? A válaszok ezekre a kérdésekre és a konkrét teendők, mind megtalálhatók a programban.
Időtartam: 1 nap általános ismerteket adó vezetői program, vagy 2 nap változáselindító program (amennyiben érintettek vesznek részt a programon)

Naptártisztítási eljárás kezdőknek és gyakorló Outlookosoknak. Az időmenedzsment ismeretével megtehető az első lépés a Work-Life Balance irányába.

A Szervezeti Energiamenedzsment jóval több, mint a rendelkezésünkre álló idő helyes strukturálása, de mint keret és kiindulási ismeret az Időmenedzsment rendkívül hasznos.
Hol a legkönnyebb elkövetni az időtervezési hibákat? Milyen módon szoríthatjuk be magunkat teljesíthetetlen határidők közé? Hogyan adjon vállalható határidőket? Gyakorlatias napi és hétszervezési praktikák, ami alapján már a helyszínen hatékonyabbá teheti feladatai ütemezését.
Az naptártisztítási eljárások ismerete elengedhetetlen minden vezetői szinten; valamint projektmunkás és szenior szakember számára.
Időtartama 4-20 fős csoportok részére 6-12 óra akár tréning (min. 4 óra egyben), akár szeminárium formában (1,5 – 2 órás blokkok). Ez a program nem igényel különleges helyszínt; kimondottan javasoljuk több részben történő megszervezését.

A munkatársak számára olyan közösségi élményt kínálunk, ahol a művészet segítségével nyitnak ablakot a csapat működésére. Aktív alkotóként új utakon kezdenek beszélni fontos kérdésekről.

Ütőhangszeres- zenész; filmes és képzőművész trénereink már számos projektben bizonyították, hogy az alkotás öröme rövid idő alatt képes megemelni a csapat energiaszintjét. A csapatot foglalkoztató témák absztrakt megközelítése nagyon jó hatásfokkal oldja a görcsöket, feszüléseket a résztvevők között. Közös zenélés, csapatépítő dobolás, saját zeneszám késztése és klipforgatás, óriásfestmény készítése… a hatás átütő ereje garantált.
A programok önmagukban is tartós hatású élményt nyújtanak; más tréningtémákkal, vagy akár „kemény” workshopokkal is jól kombinálhatók.
A résztevők létszáma 5 főtől akár 60 főig is terjedhet; a programok időigénye 2 órától 1 napig terjed és egymással kombinálhatóak.

Szervezeti energiák by Ascon